A harmadik legnagyobb magyar bútorgyártó céggé lépett elő a Sinia

Dolgozók a Sinia Bútorgyártó Kft. újonnan átadott ülőbútorgyártó üzemében (MTI Fotó: Komka Péter)

A salgótarjáni székhelyű és bátonyterenyei telephellyel is rendelkező Sinia Bútorgyártó Kft. a tavalyi adatok alapján az ország harmadik legnagyobb bútorgyártó vállalatává növekedett.

 

2014-ben és 2015-ben még a nyolcadik helyet foglalta el a cég – derül ki a Fatáj online elemzéséből. A listát a szanyi Interfa vezeti 17,3 milliárd forintos árbevétellel, második a nyugat-magyarországi NOVA 15,8 milliárd forint, harmadik a nógrádi Sinia bő 13 milliárd forintos árbevétellel. Az elemzés megállapítja: a top százas bútorgyártói csoport 2016-ban mintegy 171,5 milliárd forintnyi termelési értéket képviselt, ami negyedével magasabb az egy évvel korábbihoz képest. A Sinia majdnem négyszeres növekedést ért el 2015-höz képest az árbevételt tekintve.

 

3100.hu Fotó: A Sinia Bútorgyártó Kft. salgótarjáni gyára a város Ipari Parkjában
3100.hu Fotó: A Sinia Bútorgyártó Kft. salgótarjáni gyára a város Ipari Parkjában

 

A 100 százalékban belga tulajdonú Sinia Bútorgyártó Kft. gyártócsarnokait zöldmezős beruházással elsőként a Salgótarjáni Ipari Parkban építette fel, 2015-ben a cég beindította bátonyterenyei gyárát is. A vállalkozás tevékenységét 1999-ben kezdte meg, közel négyszáz főt foglalkoztatnak a két helyszínen. A gyár bőr és szövet ülőgarnitúráit és foteljeit nyugat-európai piacokra, döntően a Benelux-államokba és Franciaországba exportálja. A társaság a belga Recor Csoporthoz tartozik.

Philippe Corthouts, a Sinia Kft. tulajdonosa korábban ismertette: az 1999-ben alapított cég 2001-től működik Salgótarjánban. Nem csak a gyártókapacitásokat, de a cég fejlesztőközpontját is Magyarországon helyezték el, ami bizonyítja elkötelezettségüket a magyar szakemberek munkája iránt.

A top százas listán Nógrád megyéből a rétsági Spektíva szerepel még, a 36. helyen, bő 1 milliárd forintos árbevétellel.

 

Kiemelt fotó: Dolgozók a Sinia Bútorgyártó Kft. bátonyterenyei ülőbútorgyártó üzemében (MTI Fotó: Komka Péter)