A farkasok már a szomszédban vannak

Néhány évvel ezelőtt a jelenkori első nógrádi (bizonyított) medve-előfordulás kapcsán kaphattuk fel a fejünket, a következő faj a szürke farkas lehet. Az állatok már a szomszédban, Csákányháza és Fülekpilis, illetve Kalonda környékén portyáznak – írja a felvidék.ma.

 

A lap azt írja: a farkasok támadásainak célpontjai éjszakára is a szabad karámokban tartott juhok voltak. Pilis és Csákányháza környékén működő farmokon több mint egy tucat bárányt marcangoltak szét, de Kalonda határában is láttak már a kora esti szürkületben őzet üldöző farkast.

Balázs Csaba, a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet természetvédelmi szakembere megerősítette, hogy farkasok előfordulhatnak a térség erdős részeiben is, de azért “nem minden bokorban”, ugyanis nagyon éber ragadozók, óriási területen vadásznak és nagyon intelligens állatok. Nem kell a farkasban semmi rosszat látni, viszont nagyon keveset tudunk az életükről, jobb lenne inkább megbecsülni, megismerni és nem démonizálni ezt az érdekes és ritka ragadozót – mondja a szakember.

 

Farkasok már Magyarországon is élnek, a Bükkben a populáció akkor, hogy már farkaskölykök is születnek. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján az írja: kameracsapdáik a kijelölt turistautaktól távol eső erdészeti feltáróutak mentén találhatóak, ám a felvételeken így is gyakran feltűnnek arra kirándulók. A felvételek alapján a farkasok és a turisták olykor néhány félórás különbséggel is használnak azonos útvonalakat, ám a túrázók gyakorlatilag semmit sem észlelnek a farkasok jelenlétéből, mert a vadon élő egészséges farkasok elkerülik az embert. Az ettől eltérő viselkedés egyértelműen valamilyen problémára, például betegségre utalhat.

Az igazgatóság kiemeli azt is: megfigyeléseik alapján továbbra is egyértelműen megállapítható, hogy a farkasok jelenléte alapvetően nem befolyásolja a zsákmányul szolgáló vaddisznók, szarvasok, őzek fennmaradását. A nagyragadozók természetes szükségleteiknek megfelelően ezekből a fajokból zsákmányolnak, de ez nem vezet a vadászható vadfajok eltűnéséhez. A ragadozók tápláléka nem is kizárólag nagytestű patásokból áll, gyakran fogyasztanak kisebb emlősöket, rágcsálókat is, de olykor az erdei gyümölcsöt sem vetik meg. A bükki farkasokról itt lehet olvasni bővebben.