4600 nógrádi gyermek kapott ma tízóraira mézes kenyeret

Nógrád megyében 38 település összesen 47 oktatási intézményben 4600 gyermek kapott ma tízóraira mézes kenyeret. A program célja az egészséges táplálkozás, továbbá a reggeli fontosságának és a méz mint egészséges és természetes édesítőszer hangsúlyozása – tájékoztatta a 3100.hu-t a Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesület elnöke.

 

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökhelyetteseként is tevékenykedő salgótarjáni Fekete József méhész elmondta: a rendezvény hazai elindítását a szlovén Mézes Reggeli kezdeményezés immár tíz éves gyakorlata adta, amit mára Európai Mézes Reggeli néven több uniós tagország is megrendez.

Magyarországon 2014. november 21-én volt az első hasonló program, az ország 19 megyéjében és Budapesten, összesen 67 iskolában, ahol a helyi méhészegyesületek, termelők és a megyei szaktanácsadók segítségével a gyerekek megismerkedhettek a leggyakoribb hazai mézfajtákkal és meg is kóstolhatták azokat. A tavalyi évben az Országos Magyar Méhészeti Egyesület közreműködésével már 486 helyen valósult meg a program.

A programra készülődés jegyében a diákok rajzversenyen is összemérhették kreativitásukat, az óvodások és az általános iskolás diákok ezen a reggelen Nógrádban is mézes teát, mézes kenyeret kóstolhattak a délelőtti nagyszünetben. Délután összevont óra keretében a méhek biológiájáról, a megporzásról szóló interaktív órán vettek részt az Országos Magyar Méhészeti Egyesület munkatársainak köszönhetően.