43 éves hidegrekord dőlt meg ma hajnalban Zabaron

Növényen megfagyott dér Zabar közelében egy korábbi rekordnál. 2013. október 4-én több mint 4 Celsius-fokkal dőlt meg az országos napi hidegrekord, akkor Zabaron mínusz 9,3 fokot mértek hajnalban. (MTI Fotó: Komka Péter)

 

A hűvös nappalt követően országszerte az ilyenkor megszokottnál több fokkal hidegebb volt a Pünkösd utáni éjszaka is.

 

A lehűlést segítette, hogy főként az Alföldön és az Északi-középhegységben az erőteljes nappali gomolyfelhő-képződést követően átmenetileg jelentősen csökkent a felhőzet, illetve a légmozgás nagy területen mérséklődött. Zabaron a hajnali, kora reggeli órákra -1,2 fokig süllyedt a hőmérséklet, megdöntve ezzel Fügöd korábbi, 1973-ban mért -1,0 fokos hőmérsékleti minimum rekordját – közölte honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat.

 

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme – írja az OMSZ.

 

Kiemelt archív fotó: Növényen megfagyott dér Zabar közelében egy korábbi hidegrekordnál (MTI Fotó: Komka Péter)