250 futó a Világörökség részét képező macskaköves utcákon

Sikeresen tette le egy hosszú távú együttműködés alapját Hollókő, az élő falu, Szécsény, a fejedelmi város és Rimóc, a palóc kincsesbánya. A három település által közösen szervezett Két Vár Futás több mint 250 futót mozgatott meg a 26 és 14 kilométeres távokon, illetve a 600 méteres családi kocogás és séta során.

 

A szervezők hagyományteremtő céllal rendezték meg szombaton a sporteseményt, amelyre innentől a tervek szerint évről-évre várják majd az amatőr és profi sportolókat. Szabó Csaba, Hollókő polgármestere köszöntőjében kiemelte: az „élő falu” nem csak egy hangzatos szlogen a Világörökség részét képező település számára, hiszen nem csak Húsvétkor vagy Pünkösdkor, hanem az év során immáron megannyi különböző rendezvénnyel várják a látogatókat, legyen szó kulturális-, gasztronómiai-, történelmi ihletésű vagy sporteseményről. Becsó Zsolt országgyűlési képviselő hozzátette: az elmúlt években a legkülönbözőbb fejlesztések megvalósításával sikerült a falut úgy megújítani, hogy ne sérüljenek az örökségvédelem elvei, ugyanakkor a kor elvárásainak megfelelő infrastruktúra és szolgáltatások álljanak az ide érkezők rendelkezésére. Stayer László, Szécsény polgármestere a három település közös gondolkodását, együttműködését méltatta a Két Vár Futás résztvevői előtt és ismertette azt is: ennek jegyében jövőre fordított útvonalon, Szécsényből indulva rendezik majd meg a sporteseményt.

A futókat a három alkalommal is az év mainstream DJ-je elismerést kiérdemelt Newik pörgette fel, miközben a korábbi kyokushin karate Európa-bajnok és Világkupa győztes, mára a fitnesz területén is kimagasló eredményeket elérő Magosi Zsombor vezényelte a közös bemelegítés. Elsőként a 26 kilométeres távot választók indultak neki a Hollókő – Rimóc – Szécsény – Rimóc – Hollókő útvonalnak, néhány perccel később pedig a 14 kilométeres táv résztvevői kezdték meg versenyüket Rimócig, majd onnan vissza Hollókőre. A családi kocogás és séta során a Világörökség részét képező Ófalu macskaköves útjain mozgathatták meg a résztvevők, akik között voltak ad-hoc indulók is, az éppen Hollókőre látogatott turisták közül.

 

 

Az Ófaluból rajtoló mezőnyt egy hasonlóan ikonikus környezetben, a hollókői vár előtti területen kialakított célterületre várták vissza a távok teljesítését követően. Az első célba érkező Kadlót Zoltán (Salgótarjáni AC), a félmaratoni táv magyar csúcstartója volt, aki ezúttal a 14 kilométeres útvonalat választotta. A célba érkezését követően a műsorvezető kérdésre kiemelte: ezen a tájon és útvonalon, ilyen rendezés mellett véleménye szerint szép jövő áll a Két Vár Futások előtt. A nőknél Tóth Korinna (Dornyay SE) nyerte a rövidebbik távot. 26 kilométer teljesítését követően Szoboszlay Tamás (Csömöri SSzN Kft.) és Mag Erika nyerték az Észak-Cserhát lankái között zajlott futóversenyt, míg a váltóknál a Mátrai Márk – Szurok Balázs páros (Zenit SE) volt a leggyorsabb. A futóversenyt teljesítette – és a 70 év felettiek korosztályában meg is nyerte a 14 kilométeres távot – Jusztin Ferenc sokszoros senior bajnok futó is, akinek 60. születésnapja alkalmából annak idején először szerveztek tiszteletére barátai ezen az útvonalon futóversenyt. A Két Vár Futás története ide és az ötletgazda Hasznosi Márkhoz nyúlik vissza.

 

 

A résztvevők Magyarország legkülönbözőbb pontjairól, továbbá a felvidékről és Lengyelországból érkeztek a Két Vár Futásra. A sportolóknak online nevezési rendszerrel, elektronikus időméréssel, az Ófaluban vödörből locsoló gólyalábasokkal, a váltócsapatok tagjait a versenyközpont és a váltópont között szállító autóbusszal, befutóéremmel, célcsomaggal, Biotech USA frissítőpontokkal és ebéddel szolgáltak a szervezők. A tervek szerint jövőre újra lesz majd Két Vár Futás, az azonban már most biztos, hogy a szervezőknek a második rendezésre már magasabban kell meghúzniuk a résztvevői kvótát.

 

Eredmények

 

(Fotók forrása: Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft.)