21 nógrádi iskola csatlakozott az Európai Diáksport Napjához

Országosan már több mint 800 iskola jelentkezett a pénteki Európai Diáksport Napjára, melyen akár a tavalyi részvételi rekord is megdőlhet. Nógrád megyében 21 intézményben csatlakoznak a kezdeményezéshez.

 

Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke az M1 aktuális csatornán szerdán reggel jelezte, hogy 2016-ban 900 oktatási intézmény csatlakozott a programhoz, azaz 250 ezer diákot mozgatott meg a rendezvény. Hozzátette, az ideire továbbra is lehet regisztrálni, s szerinte elérik a 900-as számot.

A 11 éve Magyarországon életre hívott kezdeményezés lényege, hogy a regisztrált iskolákban két órát szervezett körülmények között sportoljanak, mozogjanak a gyerekek. Balogh Gábor megjegyezte, hogy a rendezvényre az Európa Bizottság is felfigyelt idővel, az MDSZ pedig pályázatokon nyert pénzből kidolgozta a módszertanát annak, hogy miként lehetne Európa többi országában is megrendezni ezt a napot.

Négy, különböző országokban lévő partnerünkkel közösen úgynevezett védjegyet alkottunk, mely az Európai Diáksport Napja névre hallgat és idén már 26 európai uniós tagállamban fog menni ez a rendezvény

– mondta Balogh Gábor, hozzátéve, hogy jövőre az Európa Sporthét egyik kiemelt eseménye lesz majd a sportnap.

Az iskolák számára nincs meghatározva kötelező program a két órára, viszont az időkeret mellett egy közös elem mindenhol lesz, méghozzá a 2017 méteres futás.

 

Nógrádi szakiskolák az Európai Diáksport Napon

Számos kutatás igazolja, hogy a rendszeres mozgás javítja a diákok egészségét és segíti őket a jó tanulmányi eredmények elérésében – hívja fel a figyelmet közleményében a Salgótarjáni Szakképzési Centrum. Az iskolai hangulatra is kedvező hatással vannak a vidám, társas befogadást segítő csapatjátékok, az Európai Diáksport Napja pedig alkalmat ad az élményközpontú, örömteli mozgásra, felhívja a figyelmet az iskolai testnevelés és sport jelentőségére, az élethosszig tartó tanuláshoz nélkülözhetetlen egészségre.

A pénteken Európa szerte megrendezésre kerülő diáksport nap eseményeihez megyénkben többek között a Salgótarjáni Szakképzési Centrum irányítása alatt álló salgótarjáni Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola valamint a balassagyarmati Szent-Györgyi Albert Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola is csatlakozik. A “Szent-Györgyisek” a 2017 méteres idei standard távot az Ipoly gátján futják, míg a “keriseknél” az összes diák az iskolájuk körül köröz majd, de röplabda- és futball házibajnoksággal is kapcsolódnak az európai kezdeményezéshez.

 

21 nógrádi intézmény csatlakozott

A Magyar Diáksport Szövetség tájékoztatása szerint Nógrád megyéből Balassagyarmat további két iskolája (a Balassagyarmati Dózsa György Általános Iskola és a Kiss Árpád Általános Iskola), továbbá Buják, Nagyoroszi, Szendehely, Szurdokpüspöki, Endrefalva, Varsány, Nógrádmegyer, Ludányhalászi, Szügy, Pásztó, Magyarnándor, Bercel, Rimóc, Nógrádsáp, Sóshartyán, Karancsság és Diósjenő egy-egy oktatási intézménye csatlakozott a kezdeményezéshez.

 

MTI | Salgótarjáni Szakképzési Centrum | Magyar Diáksport Szövetség nyomán
Kiemelt fotó forrása: Magyar Diáksport Szövetség