177 kilométer a Mátrában… Gyalog!

Harmadik alkalommal rendezik meg a Magas-Mátrában a Galyavár teljesítménytúrát. A debütáláskor még “csak” 110 kilométer volt a leghosszabb választható táv, aztán a fanatikusoknak ettől hosszabb lehetőségeket is megteremtettek a szervezők a Galyatető – Mátraalmás – Galyavár – Galyatető körön.

 

A túra nyolc különböző távja a kirándulók körében kevésbé ismert, a teljesítménytúrázók között azonban igencsak hírhedt “Galyavár körön” halad, ami egy nagyon technikás, meredek lejtőket és emelkedőket tartalmazó útvonal. Az indulóknak a választott távtól függően ezen az útvonalon kell 1, vagy akár 24 kört megtenniük a megadott szintidőn belül, mely a legrövidebb távon kívül maximum kétórás köridőkhöz igazodik. Tehát akár félmaratoni, maratoni, 60, 80, 110, 140 vagy 177 kilométeres táv teljesítésére adja az induló a fejét, legalább óránkénti 3,69 kilométeres sebességátlagot kell abszolválnia a nem kis kihívásokat tartogató távon.

A “legcombosabb” a Mátraalmás és Galyavár közötti szakasz, melynek bő másfél kilométerére szűk 300 méter szintkülönbség esik. A 800 méter feletti csúcsra való felkapaszkodáskor a turistaút meredeksége okán könnyen felhorzsolhatja az ember a homlokát a köves talajon ha nem figyel oda eléggé – és akkor nagyon nagyot tényleg nem túloztunk. Nem sok olyan hely van kis hazánkban, mely a turistatérképeken is kiérdemelte a: “Vigyázz! Nagyon meredek!” kifejezést – ez a szakasz ilyen.

 

Galyavár

A Mátraalmás feletti Galyavár legmagasabb része egy kiemelkedő, keskeny, rövid gerinc. Innen délnyugat irányába elhajlik és erősen lejt, majd gömbölyű csúcsban végződik. Délről volt támadható, ezen az oldalon egy árok vágta át a gerincet, mindkét vége messze lefut a meredek hegyoldalon. Pár méterrel hátrább 2-3 méter magas sánc következik, két vége röviden bekanyarodik mélyen a várplató alá. Fent, a plató déli végén rövid, alacsony sánc zárja az erődítések sorát.

A várat magába foglaló hegytető keleti és északkeleti oldalát természetes, éles perem jelenti, amely a terület csúcsos végződésénél röviden átkanyarodik a délnyugati oldalra. Ezen az oldalon a tetőtől kiindulva, megszakítás nélküli, igen meredek hegyoldal tart lefelé, erődítés nyoma nélkül. A vár teljes, meggörbült hossza kb. 170 – 175 méter.

Oklevél nem említi. A 20. század elején bukkan fel először forrásban. A felszínen középkori cserepeket találni, a vár közelebbi kora még tisztázatlan.

(Részlet a “Mátrai Tájvédelmi Körzet – Heves és Nógrád határán” című monográfiából)

 

Egy kört simán, hármat a sportosabbaknak véleményünk szerint komolyabb felkészülés nélkül is teljesíteni lehet – a szintidő miatt azonban már itt is garantált a túra utáni könnyed elalvás. A 6 és a 8 kör már komoly kihívásnak tekinthetőek, ennek megfelelő felkészültség nélkül senki ne akarjon nekivágni. A 11/15/19 körös távok pedig már a “maxirespect” kategória, sokaknak még célzott rákészülés mellett is csak álom marad beleállni egy ilyen fizikai – és pszichikai – megterhelésbe.

Mindezek után sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mégis mire jó ez az egész? A válasz valahol ott kereshető, hogy a “Galyavár kör” adottságainak köszönhetően ennek az egy körnek az ismételgetésével olyan szintemelkedési arányt lehet elérni, amire amúgy csak magashegyi túrákon lenne lehetőség. A túrát így elsősorban azért szervezik, hogy az igazán elvetemült túrázók és futók kipróbálhassák magyarországi körülmények között, mennyire bírják az igazán extrém terhelést.

Meredekség, hideg, monotónia: mi ezt kínáljuk. Gyere, és győzd le magad! – mondják a szervezők.

Nevezni 2017. november 19-ig lehet. További információk Magyarország legmeredekebb ​túrájának honlapján érhetőek el.

 

Kiemelt fotó: A Galyavárra felvezető emelkedő 2013 őszén